Saturday, April 3, 2010

Ikan Tenggiri Masak Lemak



IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK
Sumber : Cik Firza (tks yer)

Bhn2
1 ekor ikan tenggiri
3 helai daun kunyit - carik dan simpul - saya hiris halus
3 batang serai dititik
8 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
1 sb garam
1 st serbuk perasa jika suka
1 sb gula - atau secukup rasa
2 biji tomato - belah 4

Bhn2 dikisar halus
3/4 cawan cili api
2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia muda

Cara2

1. Panaskan minyak dan tumis sedikit bawang merah dan bawang putih. Bila telah wangi, masukkan bahan2 dimesin. Masak hingga naik minyak.
2. Masukkan ikan dan biar sebentar
3. Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit, daun limau purut, asam gelugur dan biar hingga mendidih
4. Bila telah agak pekat, masukkan tomato dan renih lagi.
5. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment