Wednesday, November 24, 2010

Ayam Sos Hitam Berampai



Salam semua……
Hari ni masak ayam lagiiiiiiiiiiiiiiiii. Tak jemu2 makan ayam…… dalam seminggu tu mesti dua kali masak menu ayam…….. Ada ker kat sini orang yang tak masak ayam……
mesti tak dak kannnnnnnn kecualila orang yang tak makan ayam……isshhhh ruginyaaa….

Resepi hari ni lain sikit dari yang biasa, lain tang mana agaknya ya…….. Jom kita tengok bahan2nya….

AYAM SOS HITAM BERAMPAI
Sumber : UmmiZaihadi. Terima kasih ya.

Bahan:-
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
2 inci halia - dipotong nipis
1 batang serai - diketuk
3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) - kicap ni mmg hitam pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
sedikit air
5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg.
1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
2 biji tomato - belah 4
2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong
garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara:-
Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment