Monday, November 22, 2010

Puding Fruitcocktail



Salam selembut sutera,

Ni lagi satu juadah di pagi raya di samping ketupat daun palas dan rendang. Resepi asal adalah puding buah pic, tp saya tukarkan dengan buah2an fruitcocktail sebab nak menghabiskan stok buah-buahan dlm petiais yang dibuat trifle tempohari. Saya tidak menggunakan agar2 serbuk sebaliknya agar2 biasa saja, tp hasilnya tetap memuaskan.
Rasanya pun sedap, sejuk aja bila masuk ke tekak.



Asal resepi ni dari Chef Hanieliza, tp saya cp dari blog ummizaihadi-homesweethome.
terimakasih kepada semuanya.

PUDING BUAH PIC (dah jadi PUDING LAICI) dan kini PUDING FRUITCOCKTAIL
Resepi : Chef Hanieliza

Bahan:-
10 gram serbuk agar-agar
4 cawan air- * akak letak 3 cawan air dan 1 1/2 cawan jus laici dlm tin
1 cawan gula
1 tin susu cair (400 ml)
2 tin buah pic (dipotong dadu) - *akak tukar laici - dipotong kecil
sedikit cincangan ceri merah (*ni akak saja2 tambah)

Cara Membuat:-
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan susu cair dan potongan buah pic/laici/fruitcocktail. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
Sejukkan di dalam peti.

No comments:

Post a Comment