Saturday, March 26, 2011

Sambal Tumis Petai Dgn Udang


Salam semua,

Hari ni saya masak sambal tumis udang dengan petai. Selalu jugak buat sambal tumis ni sebab famili semua suka, lebih lebih lagi kalau buat dengan ikan bilis. Kalau tak habis disimpan dalam petiais, esok tu panaskan, lagi sedap.....



Resepi yang sedap ni macam biasala saya cilok dari blog Cik Mat Gebu
Terima kasih ya Cik Mat.

SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 - 20 ekor udang besar
1/2 cawan isi petai segar
1/2 inci lengkuas, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar, dibelah 6
Garam dan gula secukup rasa
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
2 biji buah keras*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

Udang dikupas, kulit, tinggalkan sedikit dibahagian ekor, belah belakang udang untuk membuaang uratnya, buat hingga siap, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, masukkan jus asam jawa, petai, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga pekat sedikit.
Masukkan udang dan bawang besar belah, kacau rata dan biar hingga bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama makanan kegemaran



2 comments:

  1. Assalam kak wattie,amboi terliur la tgk sambal udang akak nih,fuhh nmpak sodap sungguh..

    ReplyDelete
  2. Wsalam Dana,
    Sambal tumis ni favourite anak2 ngan hubby. Klu masak InsyaAllah habis

    ReplyDelete