Wednesday, April 11, 2012

Asam Pedas Ayam dengan Nenas



Salam Isnin semua,

Hari ni tiba tiba terasa nak makan asam pedas la pulak. Teringat masa arwah ibu ada dulu, dia selalu buat asam pedas ni, tp guna ikan...... tak pernah guna ayam. Saya suka hirup kuah asam pedas begitu saja...........ada rasa masam masam manis dan pedas........Lepas hantar anak ke sekolah, apalagi selongkar la petiais tua ku itu. Nenas dah ada, bunga kantan yang dibeli tempohari pun masih elok lagi, cuma daun kesum aja tak ada, kira okay la tu.....




Jadi, hari ni saya masak asam pedas tanpa daun kesum, macam CMG jugak. Resepi ini saya tak letak cili kisar sampai 1 1/4 cawan, giler ko, kalau letak betul betul la
mau berasap telinga anak anak ngan laki aku....pedas tu.... Saya cuma letak lebih kurang 5 sb, itupun dah cukup pedas sebab saya kurangkan air. Memang sedap asam pedas ni, sekali sekala masak cam gini best jugak kan, dapat jugak menghirup kuahnya, pedas berdesiu beb.... tp best.....

Kalau nak tahu macam mana cara bikinnya, jom kita intai bahan bahannya ya...... Ops, sebelum terlupa, terimakasih ya CMG sebab sudi berkongsi resepi.

Asam Pedas Ayam Dengan Nenas

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam di kerat sederhana besar, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
1 genggam daun kesom (tak letak. sebab tak de)
1 biji sederhana nenas madu, kupas dan potong serong
1 inci lengkuas, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai dan lengkuas titik hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan kacau rata, biar hingga ayam sedikit kecut. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam empuk.

Tambah nenas, bunga kantan dan daun kesom (jika guna), masak hingga nenas lembut sedikit, tuang jus asam jawa dan sir jika kuah agak kurang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

No comments:

Post a Comment