Tuesday, September 6, 2011

Pineapple Tart

Tempahan dibuka untuk semua jenis perayaan. Hubungi 012-4742726.



TART NENAS GULUNG
Ini resipi dari "Amy Beh"....

BAHAN DOH :-)
150 g mentega
100 g margerine
75 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
Biji kas-kas untuk hiasan@poppy seed (optional)- tak letak
350 g tepung gandum* - saya letak 160gm tpg gandum, 120gm tpg naik sendiri, 40gm tpg kastad dan 10gm susu tepung.
50 g tepung jagung*(*digaul dan diayak)- saya letak 70gm



BAHAN UNTUK GLIS :-)
1 kuning telur
1 camca teh susu cair
Secubit garam
1/4 camca teh air
1/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JEM NENAS :-) saya guna jem yang ready made beli dari pasaraya
450 g nenas (yang mengkal)
200 g gula kastor
1/2 camca teh esen nenas
1/2 camca teh jus lemon


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK JEM NENAS :- Parut nenas dan masak bersama gula hingga mendidih. Masukkan esen 
dan jus lemon, kacau rata dan masak atas api perlahan sehingga jem pekat dan hampir kering
(kira2 dalam 1 jam). Matikan api dan sejukkan. Bulat2kan jem dan bentukkan bujur (anggaran 
/2 camca teh untuk setiap biji). Buat hingga siap.

UNTUK DOH :- Putar mentega, margerine dan gula aising hingga berkrim. Masukkan kuning telur, 
esen vanilla dan garam, putar lagi. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit 
hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap untuk 
kegunaan kemudian.
UNTUK GLIS :- Satukan semua bahan2 untuk menglis dan ketepikan untuk kegunaaan kemudian.


UNTUK TAT NENAS GULUNG :- Ambil sedikit doh, masukkan ke dalam acuan tat (jenis tekan) 
dan tekan memanjang. Ambil sebiji jem yang telah dibentukkan tadi, letak atas doh dan gulung 
sehingga doh menutupi jem, potong dengan pisau dan alihkan ke dalam dulang pembakar, buat 
hingga siap. Jika doh menjadi keras dan susah untuk ditekan, tambah sedikit mentega pada doh dan
dan uli rata (anggaran 1 camca teh mentega). Sapukan sedikit glis atas tat tadi dan tabur sedikit 
biji kas-kas@poppy seed. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 
15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment